Evet, evet... Sizin de söylediğiniz gibi başımın bazen sağ, bazen de sol yanında kalan bir ağrım var. Bu ağrı olduğunda kalp atışlarımı beynimde hissediyorum. "Zonk zonk atıyor beynim". Bulantı hemen her zaman oluyor ama şiddetli olursa bazen kusma da oluyor. Işık ve ses o dönemde çok rahatsız ediyor beni. Şimdi anladım ki bu ağrım migrenmiş.


Peki başım ağrımadan önce gözümün önünde bir şeyler oluyor. Bunlar nedir? Film çektirmem gerekir mi?

Bunlar migren habercileridir (Aura). Kırık çizgiler, patlayan flaşlar, bakılan şeklin kenarlarında kıvrılmalar-eğilmeler, küçük ya da büyük görme, renkli görmenin bozulması, yüzleri tanıyamama, çevrenin ters dönmesi, ışığa aşırı hassasiyet gibi görme ile ilgili yakınmalar olabilir. Tek gözle bakma ya da iki gözle bakmak görülenleri değiştirmez. Aura uyuşmalar şeklinde de olabilir. Örneğin koldan başlayan uyuşma, yanağa, dudağa ve ağız içinde dile geçer. Bazen de bu dönemde, konuşulanı anlamada bozukluk, kelime bulmada zorluk, okuma ve yazmada yetersizlik gözlenebilir. Ancak bu şikayetlerin tamamı geçicidir. Nedeni ise, beyin fonksiyonlarında gözlenen geçici azalmadır. Eğer migren hikayesi bilindik bir hikaye ise ve yapılan nörolojik muayene normal ise beyin görüntülemesi yapılması gereksizdir.


Bir de göz migreni var diyorlar? O nedir?

Migrenin aslında birden çok çeşidi vardır. Retinal migren denilen göz migreninde uyarıcı bulgular sadece o gözde olur. Etkilenen gözü kapatmakla görülen değişmeler kaybolur. İlk başta tanımak kolay olmayabilir, çünkü aura sırasında görülen flaş patlamaları, bakılan cisimlerin kenarlarındaki değişmeler gözü ilgilendiren hastalıklarda da olabilir. Bu durum akılda tutulmalıdır.


Benim migren ağrım aç kalınca, uykusuz kalınca ya da sıkılınca oluyor. Böyle olur mu?

Evet. Yukarıdaki nedenler yanı sıra kadınlarda adet dönemleri, yediklerimiz ve içtiklerimiz (bazı peynirler, çikolatalar, çilek, kırmızı şarap türleri, vs...) de migreni çağırabilir. Migreni çağıran bütün durumlardan uzak durmak gereklidir. Düzenli bir hayat ve dikkatli bir yaşam bu hastalarda çok önem taşır. Ancak kadında adet dönemi kaçınılabilecek bir durum değildir. Bu hastalarda, bu döneme yönelik özel tedavi seçenekleri vardır ve sizi değerlendiren nöroloji hekimi bu duruma uygun tedavileri verecektir.


Migrenin tedavisi var mıdır? Nasıldır?

Migrenin tamamen geçmesi diye bir durum yaşarken mümkün değildir. Gerçi menopoz sonrasında azalır ama tam olarak geçmez. Fakat bu tamamen çaresiziz anlamını da taşımaz. Ağrı sayısı ve şiddetini kabul edilebilir hale getirmek mümkündür. İki yolla olur. Birinci yol gelen ağrıyı gidermektir. Basit ağrı kesici ilaçlar (parasetamol, asetil salisilik asit), biraz daha güçlü non steroid anti inflamatuar ilaçlar (naproksen sodyum), ergotamin içeren ilaçlar ya da triptan içeren ilaçlar kullanılabilir. Ancak fazla ve de sık kullanmak gerekir. Tersi yapılırsa ağrı kesici - ergo ya da triptan bağımlılığı ortaya çıkar. Bu da migren kadar can sıkıcı bir durumdur. İkinci yolda ağrı sıklığını azaltmak, şiddetini düşürmek vardır. Bunun için de beta bloker ilaçlar (propranolol), antiepileptik ilaçlar (Na valproat, topiramat), kalsiyum kanal blokerleri (flunarizin), trisiklik antidepressan ilaçlar (amitriptilin) kullanılır. Bu tedavinin etkinliği genellikle 2. aydan sonra başlar ve tedaviye 6-9 ay devam etmek gerekir.


Ağrılarıma bir hal oldu! Çok şiddetlendi, korkmalı mıyım?

Migrende ağrılarınız her zamanki ağrılarınıza benzer ama sadece şiddeti artmış ise korkmaya gerek yoktur. Ama bu ağrı farklı, bu benim “ilk defa yaşadığım bir ağrı” ya da “bu hayatta yaşadığım en şiddetli ağrı” diyorsanız, şiddet yanı sıra sıklıkta artıyor ve tedaviye yanıt vermiyorsa, hep aynı tarafta olmaya başladı ise o zaman endişelenmeli ve vakit geçirmeden bir nöroloji doktoruna danışılmalıdır.